Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

Řada z nás je přesvědčena, že v Česku patříme skoro ve všem k nejlepším na světě. Je to zvláštní, ale nominanti nejprestižnější světové ceny si našich kvalit všimli naposledy v roce 1984. Ano, letos tomu bude již 37 dlouhých let, kdy se laureátem Nobelovy ceny stal český občan, básník Jaroslav Seifert.

Toto drsné číslo nedává spát několika uvědomělým jedincům, kteří se rozhodli najít mezi spoluobčany osobu, která by splnila náročné podmínky pro udělení prestižní ceny objevitele dynamitu, a za tímto účelem založili spolek s prostým názvem NCOPČO (Nobelovu cenu opět pro českého občana). Nutno přiznat, že hledání nebylo snadné, na české scéně se opravdu po dlouhá léta neobjevila osobnost, která by světu přinesla něco, co by prošlo náročným sítem institucí, které podávají nominace.

Až přišel covidový rok 2020. Hned zkraje roku bylo spolku NCOPČO jasné, že by měl zaměřit svou pozornost i na politickou scénu. Prvním, kdo zaujal, byl doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA, podle mnohých vládnuvši schopnostmi Supermana, poněvadž v jeden únorový den během pouhých 14 minut vykazoval činnost ve své kanceláři ministra hospodářství Na Františku, ve své kanceláři ministra dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody a na své židli místopředsedy vlády ve Strakově akademii. Ale po důkladném zvážení členové spolku usoudili, že vzhledem k tomu, že pěší vzdálenost mezi oněmi třemi místy je pouhých 1855 m, tedy pro průměrného běžce brnkačka na 8 minut, by návrh u přísných nominujících asi neuspěl.

Pár týdnů po superministru Havlíčkovi padla členům spolku do oka první česká Bílá lvice, ministryně Schillerová, která v nejtěžších chvílích naučila národ, jak ušetřit na kadeřníkovi a svépomocí si ostříhat, nabarvit a vyfoukat vlastní vlasy, kterýmžto dovednostem vděčí krutému období socialismu. Bohužel se spolku nepodařilo najít vhodnou kategorii cen geniálního vynálezce, kam by tento mimořádný přínos lidstvu bylo možno zařadit, byť například Nobelovu cenu míru obdržely hodně zvláštní subjekty, např. Jásir Arafat, Evropská unie či Světový potravinový program.

Další jiskřička naděje vzplála v červnu, kdy vyšlo najevo, že Andrej Babiš naučil evropské lídry a Donalda Trumpa správně používat trojčlenku. Bohužel vynálezce dynamitu ve své závěti opomněl nejen poskytovatele zkrášlovacích služeb, ale i matematiky a pedagogy, tudíž tento neobvyklý počin by k nominaci na cenu pravděpodobně rovněž nevedl. Spolek NCOPČO se ovšem nevzdával, každý den covidové doby přinášel nějaké to překvapení či šokující odhalení.

Přišel památný podzim 2020, který Českou republiku nesmazatelně zapsal do světové historie. Během pár dnů vládní parta značně nepatřičně nazývající svou zemičku "Best in Covid" přivedla svými zvláštními kroky za hranicemi chápání běžného občana do absolutního popředí světových covidových tabulek. Někteří nezodpovědní občané a politici z opozice si přesto dovolili označit jednání vlády jako chaotické. Chaos! Členové spolku NCOPČO vytušili šanci. Oprášili školní sešity, pohledali zažloutlé listy přednášek a postahovali z warezových serverů veškerou literaturu týkající se teorie chaosu. Osvěžili si holá fakta, že chaosem vše počíná a končí, bez chaosu by nebylo pokroku. Bez chaosu by nespadlo na chrápajícího Newtona jablko, bez prvního teoretického chaotika Henriho Poincarého by Albert Einstein nenapsal teorii relativity. Šokovaní členové si uvědomili, že vláda České republiky svým počínáním nejenže mimořádně přispívá k boji se zákeřným virem, ale je vlastně v současnosti hlavní hybnou silou lidstva.

Spolek NCOPČO je tedy v těchto dnech v plném nasazení, veškerý čas tráví mapováním jednotlivých kroků vlády Andreje Babiše, o analýzu či chápání výroků a činů jednotlivých členů vlády se nesnaží, neboť dle teorie chaosu je snaha o pochopení čehokoliv zbytečná, vede jen k chaosu v mysli chápajícího. Dnes sice není jasné, v kterém z oborů Nobelovy ceny bude o nominaci žádáno, jisté je, že to nebude za přínos v literatuře. I když kdo vi, teorie chaosu je obor nevyzpytatelný a nepředvídatelný. Přejme spolku hodně zdaru v jejich práci a doufejme, že naše vláda bude ve své chaotické činnosti nadále pokračovat.

Autor: Radek Strouhal | neděle 3.1.2021 9:09 | karma článku: 27,49 | přečteno: 1037x
  • Další články autora

Radek Strouhal

Vláda shání dodavatele teleportačních zařízení, producenti Star Treku zklamali

Pro naši vládu odborníků je volič a jeho dobro nejvyšší prioritou. Proto se naši ministři rozhodli vyjít vstříc občanům, aby nemuseli do šatlavy, když nechtěně zkejsnou v obchodě až do zavírací hodiny.

20.11.2020 v 8:07 | Karma: 20,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Za příkladný postup v těžké době náleží ministryni financí Řád Bílé lvice

Po měsíci tvrdých bojů proti záškodnickému viru oznámil prezident, že náměstek Prymula obdrží Řád Bílého lva. Nic proti tomu, ale vyznamenání za své kreativní metody boje si nesporně zaslouží i ministryně financí Schillerová.

26.4.2020 v 4:26 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Akce LeTnA 2306 - první koncert pod širým nebem, za který diváci dostanou peníze

Kdo zaplatí účastníky největšího koncertu v dějinách ČR? Odkud na to vezme peníze? Jakou formou je vyplatí? A co na to Finanční správa?

21.6.2019 v 6:21 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Co nám týden číslo 50 nandal a odebral - část první

Odkud berou demonstranti vrhací dlažební kostky? U kterého soudu vyhraje premiér svou StB kauzu? Co dělalo 206 europoslanců, kteří nebyli přítomni u hlasování Babišovi dát nebo nedát? Žlutá vesta ve Sněmovně!

14.12.2018 v 6:06 | Karma: 26,07 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Kdo, co, komu a jak to nandal v týdnu číslo 49 - část druhá

Předvánoční úklid dozorců v DPP. V Kalifornii honili spícího ožralu za volantem. Kde potkáme v Praze králíky z klobouku? Kdy u nás bude jezdit TGV, které testoval Andrej Babiš v Maroku? Odkup přišli do Prahy čučkaři?

9.12.2018 v 6:06 | Karma: 28,40 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Seznam rubrik