Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rada pro politiky - jak získat pár voličů navíc

Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a naprostá většina obyvatel Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Co s tím?

Jste politik či politička? Soucit nebo spíše soustrast s Vámi. Tuším, že musíte být ze situace v této zemi nešťastní. Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a upřímně a naprostá většina obyvatel, alespoň dle volebních preferencí, Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Dokonce o Vás a Vaší straně dosud neslyšeli nebo, což je ovšem ještě horší, Vás znají, Váš program četli a podle všeho hodí lístek někomu jinému. Nebo ani k volbám nepůjdou. Je to k nevíře, Váš program Vás stál děsnou spoustu úsilí, času a peněz a teď to vypadá, že vše přijde nazmar.

Nezoufejte, nabízím nezištně pár rad, které Vám očistí hlavu a určitě pomohou k nějakému tomu volebnímu procentíku.

Rada č. 1: Volební průzkumy berte s rezervou. Mrkněte na Wikipedii, na  tento odkaz nebo třeba z okna na lidi. Proč zrovna z okna na lidi? Zjistíte, že každý z nich sice kráčí za nějakým cílem, ale tu cestičku si volí každý sám. Svobodně. A zítra půjdou možná stejnou cestou za stejným cílem nebo úplně jinam, když se jim zachce. A jejich zítřejší kroky je opravdu těžké odhadnout. 

Rada č. 2: Vím, že Vaše myšlenky, názory a záměry jsou ty nejčistší, nejkrásnější, prostě nejnej... A určitě máte pravdu. Jenom si prosím, uvědomte, že pravda není binární číslo. Tedy není možné, abyste Vy měli pravdu a Vaši oponenti nikoliv. Jednička a nula tu prostě nefunguje a pravda bude vždy, opravdu vždy, aspoň trochu na straně Vašich oponentů. Nic s tím nenaděláte a pokud se s tím vyrovnáte, může to Vašim ušlechtilým záměrům jen pomoci.

Rada č. 3: Znáte slib poslance respektive senátora podle článku 23 odst. 3 Ústavy České republiky? Pro jistotu Vám jej zopakuji, jsou to jen 3 věty: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Je to zvláštní, ale řada, docela dlouhá řada voličů má pocit, že ta třetí věta znamená, že ve Sněmovně či Senátu se budete doslova bít nejen za sebe a své voliče, ale za všechny lidi! A prosazovat to, co je nejnejnej podle Vašeho nejlepšího vědomí a svědomí. Tedy obvykle ne to, co je výhodné pro Vás a Vaše spolustraníky. A rovněž ne "Já ti odklepnu tohle, ty mně tohle." Řada voličů to kupodivu bere jako porušení volebního slibu a některé z nich to dokonce odrazuje od účasti na volbách.

Rada č. 4: Docela hodně voličů ještě pořád dá či věří na hodnoty pojmů "čest" a "morálka". Může se zdát, že jich ubývá, ale mohu Vás ujistit, že jen tak nezmizí, leda až se zánikem civilizace. Slovo "čest" se vyskytuje i v poslaneckém slibu a doufejme, že nám ho nějaký autokrat z něj na základě svých snů a populisticko-demagogických slibů nevystrnadí. Pokud jste byli v politice činní v minulosti a pokud přesvědčíte lidi, že jste "slib na svou čest" dosud neporušili, máte velmi vysokou šanci získat spoustu voličů na svou stranu. Nicméně se obávám, že neporušit volební slib v tom významu, v jakém jej chápe těch "docela hodně voličů", se podařilo jen velmi mizivému zlomku zatupitelů. 

Milé političky a politici, Vy kteří chcete zastupovat své voliče a rozhodovat za ně o jejich současnosti i budoucnosti, doufám, že Vám mé dobře míněné rady nevadily či Vás neodradily od Vašich ušlechtilých záměrů a že Vám opravdu pomohou přibrat nějaká ta procenta.

 

Autor: Radek Strouhal | neděle 2.7.2017 14:59 | karma článku: 28,84 | přečteno: 723x
  • Další články autora

Radek Strouhal

Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

3.1.2021 v 9:09 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Vláda shání dodavatele teleportačních zařízení, producenti Star Treku zklamali

Pro naši vládu odborníků je volič a jeho dobro nejvyšší prioritou. Proto se naši ministři rozhodli vyjít vstříc občanům, aby nemuseli do šatlavy, když nechtěně zkejsnou v obchodě až do zavírací hodiny.

20.11.2020 v 8:07 | Karma: 20,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Za příkladný postup v těžké době náleží ministryni financí Řád Bílé lvice

Po měsíci tvrdých bojů proti záškodnickému viru oznámil prezident, že náměstek Prymula obdrží Řád Bílého lva. Nic proti tomu, ale vyznamenání za své kreativní metody boje si nesporně zaslouží i ministryně financí Schillerová.

26.4.2020 v 4:26 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Akce LeTnA 2306 - první koncert pod širým nebem, za který diváci dostanou peníze

Kdo zaplatí účastníky největšího koncertu v dějinách ČR? Odkud na to vezme peníze? Jakou formou je vyplatí? A co na to Finanční správa?

21.6.2019 v 6:21 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Co nám týden číslo 50 nandal a odebral - část první

Odkud berou demonstranti vrhací dlažební kostky? U kterého soudu vyhraje premiér svou StB kauzu? Co dělalo 206 europoslanců, kteří nebyli přítomni u hlasování Babišovi dát nebo nedát? Žlutá vesta ve Sněmovně!

14.12.2018 v 6:06 | Karma: 26,07 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Seznam rubrik