Předvolební průzkumy - chce to klid a nohy v teple

1. 07. 2017 20:32:01
Parlamentní volby se blíží. Každý den na nás z médií vybafne graf s procenty nějakého předvolebního průzkumu. Ač to většinu z nás nechává chladnými, řada voličů, zejména skalních příznivců té či oné strany, propadá panice.

Od počátku letošního roku se nás snad veškerá média snaží strašit předvolebními průzkumy. Je to celkem logické, máme volební rok a pro část našich spoluobčanů, naštěstí poměrně malou, se doslova jedná o otázku života a smrti. Na problémy typu "zůstanu u korýtka" a "proboha, já snad budu muset makat rukama" navazují otázky jako, co s přemrštěnou hypotékou na přemrštěně velký dům, pražský byt, chatu na Lipně, hotýlek nebo penzion, či jak zaplatit potomkům zahraniční studium. Poněkud větší část našich spoluobčanů s tou první skupinkou příliš velký soucit nemá a občas zvědavě koukne na net, do novin či časopisů, případně si poslechne vykladače předvolebních průzkumů. Zde dochází k poměrně zajímavé situaci. Takřka všichni, co mají co dělat s politikou, ať už členové či příznivci nějaké strany, jsou až na pár výjimek s průzkumy nespokojeni. Ti, kteří mají procent hodně, tuší, jak to v politice a náladě voličů chodí, a ví, že v den pravdy bude hůř. Ti, kteří mají méně, než se cítí býti hodni, a těch je naprostá většina, propadají stále častěji nervozitě až panice, burcují či buzerují spolustraníky, mění lídry nebo se modlí za zázrak.

Osobně nechápu, jak může taková spousta protřelých politiků naletět šarlatánským průzkumníkům. Voleb označované jako "svobodné" jsme zažili již tolik, že každý, nejen politici, by měl tušit, že vše bude nakonec zcela jinak. Připomeňme si výsledky posledních parlamentních voleb. Volby se konaly 25.-26. října 2013 a dopadly takto:

Ovšem předvolební průzkum v polovině června ČSSD sliboval o 9 % více a Babišovo hnutí a Úsvit v průzkumu vůbec nefigurovaly. Agentuře PPM Factum, kterážto tenkrát v červnu průzkum publikovala, nutno přiznat, že výsledek ODS a KSČM takřka trefila. Až o 14 dní později se průzkumníkům ze Sanepu podařilo přiřadit ANO a Úsvitu 2, respektive necelá 3 procenta. O dalších 14 dní později Median předvídal ČSSD dokonce 34 % a ANO ani Úsvit v jeho předpovědi se opět nevyskytovaly. Druhý týden v srpnu Sanep předvídal ANO 2,6 % a Úsvitu 2,7 %, ČSSD ze svých červnových 29 dvě procenta ubral. V září se prezentovala svými čísly TNS Aisa, která Babiše ocenila 7 % a Okamuru 5,5 %. Zato nepotěšila lidovce, které poslala parlamentní padací most. V průzkumech publikovaných v září téměř všechny agentury poslaly SPOZ pod 5 %, po celé léto nicméně bylo Zemanovcům všemi slibováno 5 - 7 %. Až poslední průzkumy, 14 dní před volbami, se počaly blížit realitě, ale přesto v nich ANO bylo předvídáno maximálně 16 % (TNS Aisa), ale i "pouhých" 13 % (Median).

Podíváme-li se blíže na způsob získávání dat předvolebních průzkumů, pochopíme. V dubnu si prezidentův mluvčí nechal udělat průzkum u prapodivné agentury zvané Phoenix research on-line s.r.o.. Hezký název, zajímavá čísla, ale pod pokličkou zjistíte, že veškeré průzkumy zvládá majitel, jenž je navíc podle všeho přes den zaměstnaný jinde a potencionální voliče pravděpodobně oslovuje cestou ze zaměstnání.

V polovině května zaplavil média průzkum agentury Kantar TNS. Projdeme-li si agenturní web zjistíme, že se jedná o široký team osmi profesionálů. Čtyři z nich se honosí funkcí Director, zbývající jsou Client Partner. Na stránce Novinky se z informace nesoucí datum 18.10.2016 dozvíme, že Češi za 16 let poněkud změnili životní styl, což je určitě pro zákazníky hodnotná informace, ale solidnosti agentury mnoho nepřidá. Obecně ze stránek vyplývá, že agenturu živí zákazníci jako jsou Česká spořitelna či Pilsner Urquell, ale volební průzkumy rozhodně nejsou v běžném spektru agenturního zájmu. Jak se provádí takový předvolební průzkum, se profesionálové z agentury moc nechlubí a na stránkách není zcela jednoduché tuto informaci najít. Ale když se zadaří, zjistíme, že vše je prováděno značně sofistikovaně:

Respondent není oslovován na ulici, ale telefonicky. Cituji web: “Výběr respondentů je náhodný. Kontaktní čísla na mobilní telefony i pevné linky jsou generována náhodně počítačem (k existujícím předčíslím je vždy přidán náhodně generovaný řetězec koncových čísel). V případě úspěšného dovolání a souhlasu s rozhovorem je dotazována osoba, která zvedne telefon a zároveň splňuje podmínky zařazení do výzkumu (oprávněný volič).Telefonický sběr dat podléhá kontinuálnímu monitoringu supervizorů v reálném čase. Ze všech rozhovorů je pořízen audiozáznam, který je v souladu s právními předpisy na omezenou dobu archivován pro případnou kontrolu ze strany zadavatele či jiných oprávněných institucí. Data jsou vážena na základní socio-demografické ukazatele, tedy na kombinaci věku a pohlaví, na vzdělání, na velikost místa bydliště a na kraj.

Asi mi dá hodně čtenářů za pravdu, že obecná reakce občana ČR na telefonát, kterým ho někdo vyrušuje v pracovní době, ve škole či v posteli a kdy nejprve minutu poslouchá hlas něčeho či někoho, jenž mu sděluje, že záznam je monitorován a on s ním musí souhlasit, načež následují dotazy na pohlaví, věk a vzdělání, je poněkud kompikovaná. Je velmi malá šance, že se agentura dozví nějaké údaje odpovídající skutečnosti.

Řadou průzkumů se prezentují i pracovníci CVVM. Vzhledem k tomu, že spousta lidí díky vlastním zkušenostem má poměrně jasnou představu, jak to chodí ve státní instituci, stavěl bych se k výsledkům odtud publikovaným stejně rezervovaně jako ke dvěma předchozím.

Na závěr vzkaz nervózním politikům - nepropadejte panice, stejně ta procenta budou hodně jiná. ANO nebude mít 30 % a ČSSD se nejspíš do sněmovny dostane. A voličům - klid a nohy v teple a v říjnu zvolte ten správný lístek. Ovšem pravděpodobnost, že se voleným politikům podaří splnit jejich sliby a zejména sny, je velmi, opravdu velmi nízká.

Autor: Radek Strouhal | sobota 1.7.2017 20:32 | karma článku: 37.70 | přečteno: 3569x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 478 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.83 | Přečteno: 1447 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 460 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1420

Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...