Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo, co, komu a jak to nandal v týdnu číslo 49 - část druhá

Předvánoční úklid dozorců v DPP. V Kalifornii honili spícího ožralu za volantem. Kde potkáme v Praze králíky z klobouku? Kdy u nás bude jezdit TGV, které testoval Andrej Babiš v Maroku? Odkup přišli do Prahy čučkaři?

Středa ráno

Čerstvě bývalí dozorci pražského Dopravního podniku, kteří dostali od nových správců hlavního města při úterním předvánočním úklidu padáka, po ránu zjišťují, že ráno nemusí být moudřejší večera. Jen málo z nich se dokáže vyrovnat s faktem, že jedinou neodvolanou dozorkyní zůstává Petra Kolínská, která zůstává v dozorčí radě díky svým specifickým schopnostem.  "Velice dobře se pohybuje v problematice metra D,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr z Praha sobě. Připomeňme si, že trasa D bude zprovozněna co nevidět, za pouhých 12 let.

Středa dopoledne

Až do českých médií pronikla zpráva z předalekého pacifického pobřeží o honičce kalifornských policistů za spícím ožralým řidičem unikajícím v modelu Tesla S, za kterého převzal řízení Tesla Autopilot. Znalci z řad motoristů se zamýšlejí nad tím, jak je to možné, když letní update software nedovolí pokračovat v jízdě, pokud se "řidič" správně nedotýká volantu, což je kontrolováno každých 15-20 sekund. Znalcům amerických akčních kriminálek je vše jasné, poněvadž kalifornským policistům ujede i 12-letý chlapec na skejtu. Právní znalci se dohadují, zdali za to, že si Tesla S dovolila ujíždět se spícím ožralou, by neměl být obviněn přímo Elon Musk. Právní šťourálci se ptají, zdali vycvičený pejsek, který bude ve správném intervalu tlapkami šťouchat za svého pána do volantu samořiditelného auta, nebude brán jako týraný domácí mazlíček.

Středa odpoledne

Nejdůležitější premiérův muž Marek Prchal po celý den obětavě hladové facebookové fanoušky Andreje Babiše kojil fotoreportáří "Právě teď v Maroku." Vysokého ocenění v počtu lajků i komentářů se mimo jiné dostalo i snímku, na němž se premiér radostně usmívá po vyjednání hromadné slevy na marocký TGV. Vysoké pozornosti se v diskusi dostalo komentáře od jistého Matouše: "Pane premiére, pořádně to prohlédněte. U nás v ČR je železnice velmi zaostalá z důvodu nečinnosti vlád ODS a ČSSD, které se střídaly u moci od revoluce. Věřím Vám a Vaší vládě, že se tohle změní."

Poté, co agentura STEM zahanbená pozorností, kterou v neděli věnovala veškerá média konkurenčnímu Kantaru, přidala vládnímu holdingu ve svém modelu ještě 3 procenta, jedna z premiérových osudových žen Lucie Kubovičová (Nova ji v důležitosti řadí na 5. místo, za mámu Adrianu, první manželku doktorku Beatu, současnou manželku Moniku a mladší dceru Vivian) odvolala agenturu Bystrá očka k.s. nasazenou na Sabinu Slonkovou se slovy "Vždyť ona hraje pro nás, každý průser nás jen posílí, ještě jedna aféra a máme v parlamentu absolutní většinu." Šéfovi poslala do Maroka SMSku, že koblihy určené pro barter s detektivní agenturou může použít jinde.

Odvolaným dozorcům pražského Dopravního podniku se po ranní kocovině podařilo dovolat šéfům ANO a ODS, za protislužby kterýmžto byli do dozorčích míst posazeni, a ti si mediálně postěžovali, jak noví pražští vládci neplní sliby. Nový primátor Zdeněk Hřib jim vzkázal, že pro opozici je ve zbývajících dosud nerozdělených městskcýh firmách připraveno na rozdělení pro opozici celých osm dozorčích míst. Zbývající členové pražské vládní koaly to ale prý vidí jinak, poněvadž hladových příbuzných a přátel máme všichni mnoho. Nicméně úterní předvánoční úklid v DPP má už první výsledky, neboť v mikulášký předvečer mluvčí DPP informoval o nové kampani, ve které budou v MHD nabádat ke správnému chování králíci z klobouku. Ze smysluplného využití peněz daňových poplatníků mají velkou radost majitelé autorských králičích práv.

Čtvrtek ráno

Opilí Mikulášové vykrádající důvěřivé seniory ani čerti, kteří za úplatu od rodičů škrtili nebohé děti, se v médiích neobjevili, mikulášský předvečer podle všeho proběhl v klidu a míru. V Černé kronice zaujal snad jen případ pětice, která doslova vysávala Čepro. „Používali speciální zařízení, kterým přemostili průtok v rozvodné skříni a změnili průtokový koeficient v zařízení u výdejních lávek. Tím místo deklarovaného množství odebírali mnohem více pohonných hmot. Jinak řečeno: Vykazovali, že odebírají například půl cisterny, a ve skutečnosti nabrali celou cisternu. Samozřejmě ale zaplatili jen půl cisterny,“ vysvětlila žalobkyně.

Čtvrtek dopoledne

Prezidentův muž č. 1 Jiří Ovčáček strávil předchozí 3 dny strávil obcházením pražských škol a představoval se školníkům jako "nejvzdělanější mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl," který teď přednáší na nejlepší ekonomické vysoké škole ve střední a východní Evropě. Těžkou ránu mu ovšem zasadili jeho vlastní posluchači, studenti z Klubu mladých politologů z Katedry mezinárodních vztahů na VŠE, kteří se od slov proděkana Národohospodářské fakulty, Miroslav Ševčíka, distancovali. Navíc si dovolili vyjádřit názor, že na téma fake news měl být pozván lektor, který , co tento výraz znamená. Prezidentův muž se ovšem ze střely rychle vzpamatoval, prohlášení proděkana přece nemohou zpochybnit nějaké děti. Navíc mu historik Frankl, jenž obdržel 52 milionový grant na projekt o migraci, otevřeně poděkoval za konstruktivní kritiku, je tedy muž na svém místě.

Úseku dálnice D3 v u Hluboké nad Vltavou bude asi chybět 50 metrů, poněvadž se vyvlastněného majitele nepodařilo zcela vyvlastnit. Ten se v poslední den lhůty právoplatně odvolal, poněvadž za vyvlastněný pozemek nedostal včas zaplaceno. ŘSD přispěchala s vysvětlením, že "člověk, který je zodpovědný za toto pochybení, už není v zaměstnaneckém poměru ŘSD."

Čtvrtek odpoledne

Vládní poslanci se ve středu rozhodli zrušit rezervy ve výši 22 miliard zbylé z privatizačního fondu. A hned pro ně mají pěkné využití, děti budou mít obědy zdarma, jen se vládní strany musí po hádce dohodnout na verzi a přiznat panu premiérovi, že to byl vlastně jeho nápad. Jisté je, že peníze z fondu by měly do příštích voleb vystačit (pokud ovšem za účelem navýšení preferencí nebude za rok či dva navýšen i věk příjemců zdarmaobědů), pak budiž opět hladomor nebo potopa.

"Nekopu se do zadku, svoji práci jako premiéra nevidím ve Sněmovně. Každou neděli vykazuji, co jsem udělal, pracuji 18-20 hodin denně, když jsem byl ve Velké Británii, jel jsem čtyřiadvacítku,“ vzkázal Andrej Babiš poslancům, kterým se po něm stýskalo natolik, že si dovolili projevit kritiku chabé, lépe řečeno nulové účasti zástupců vlády na čtvrtečních interpelacích. Dodejme, že v interpelační čtvrtky si pravidelně dává voraz i naprostá většina poslanců.

Pátek dopoledne

Státní zástupce Jaroslav Šaroch požádal podle Práva švýcarské úřady o "přezkoumání zdravotního stavu Andreje Babiše mladšího, obviněného v kauze Čapí hnízdo". Švýcaři tedy zahájili bádání, proč se v Česku zajímají o zdravotní stav nějakého Slováka se švýcarským občanstvím a čapí hnízda, když jsou momentálně všichni zástupci brodivých ptáků několik tisíc kilometrů na jihu, a chtějí české úřady požádat o vyšetření zdravotního stavu státního zástupce.

Prezident Zeman, který čas od času dává ve známost své jazykové znalosti, se v TV Barrandov blýskl pojmem "čučkaři," kterým označil BISku, tedy českou státní zpravodajskou službu s vnitřním polem působnosti. Načež na české politické scéně došlo ke zcela ojedinělé shodě, když prezidentův výrok byl všemi významnějšími politickými subjekty označen za nesmysl, plác či, u subjektů prezidentu nakloněných, nešťastný. Navíc se všichni jednomyslně shodli, že BISka dělá svou práci dobře až skvěle. Poměrně rozsáhlé debaty se vedly nad zdrojem daného slůvka. Jedna ze spikleneckých teorií vede ke kancléři, jenž pochází z Osvětiman, jež mají blízko k Boršicím, moravské to obci vyhlášené svým vínem a šachisty, jejíž obyvatelé v dávných dobách, než byla objevena kvalita zdejšího vína, pěstovali hromadně čočku a byli tímto slovem, poněkud hanlivě, označováni.

Reakce na prezidentovo zajímavé označení gradovaly tvítem europoslance Tomáše Zdechovského, ktery twitterovému publiku sdělil „Jen pro info prezident #zeman.Ti #cučkaři jsou podle izraelských tajných služeb třetí nejefektivnější služba v EU. A podle Američanů patří dlouhodobě @biscz a UZSI mezi 5 nejlepších služeb v Evropě," k čemuž dodal "Možná to chce méně chodit pařit na ruskou ambasádu a více mluvit se spojenci,“ načež si BIS dovolila jeho tvít retvítovat. Naštěstí prezidentův muž číslo 1 a nejvzdělanější prezidentský mluvčí všech dob Jiří Ovčáček na chvíli přestal chodit nabízet své schopnosti vysvětlit fake news po pražských základkách a vše natvítoval do správných mezí: "BIS na svém oficiálním účtu na Twitteru sdílela tweet europoslance T. Zdechovského, ve kterém je hrubě urážen občany přímo a svobodně zvolený prezident republiky. V demokratické zemi absolutně nepřípustné!" Jeho na první pohled geniální rozhodnutí, že vydá prezidentský dekret, kterým by se BIS změnila v neziskovku, se ukázalo těžko proveditelným. Jednak si uvědomil, že dosud není prezidentem, jednak prezidentské dekrety může ve 21. století vydávat pouze Vladimir Vladimirovič Putin.

Pátek odpoledne

Poté, co francouzští demonstranti, dosáhnuvši násilím zrušení násilného navýšení daní z pohonných hmot, zjistili, že v Česku benzín a nafta nelogicky zlevňují, oznámili, že v sobotu se v demonstracích bude pokračovat. A to tak dlouho, dokud neodstoupí vláda, nezvýší se minimální mzda nad německou a cena benzínu neklesne na úroveň v České republice. Francouzští vládci pochopili, že je to myšleno vážně, policejní složky mají pohotovost a do Česka byl vyslán zvláštní tým, aby zjistil, jak dosáhnout toho, že líp rozhodně není, ale preference vládnoucí straně stoupají, a kde na to ta česká vláda vlastně bere peníze, když ne ze zdanění paliva.

Sobota

V pouličních bojích ve Francii měli počtově navrch demonstrovatelé za lepší životní podmínky, kterých bylo 125 tisíc proti pouhým 89 tisícům policistů. Ti sice disponovali na první pohled lepší technikou i technologiemi, ale podcenili přirozené tvůrčí myšlení. V centru Paříže chybí nyní v dlažbě téměř 6 tisíc historicky cenných dlažebních kostek a z pár automobilů, které jejich majitelé ponechali nezabezpečené proti podpálení, zbyly zuhelnatělé trosky. Dotyčné majitelé podezřívají pojiťovny z pokusu o pojistný podvod, poněvadž s demonstrujícími, kteří podpalují symboly kapitalismu, má každý zkušený Pařížan počítat již od května 1968.

Nejčtěnějším článkem týdne se stala dle iRozhlasu inventura poslaneckých výdajů, dle které Piráti vydali 33 táců za pomeranče. Užijme si tedy hezké neděle.

 

Autor: Radek Strouhal | neděle 9.12.2018 6:06 | karma článku: 28,40 | přečteno: 421x
  • Další články autora

Radek Strouhal

Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

3.1.2021 v 9:09 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Vláda shání dodavatele teleportačních zařízení, producenti Star Treku zklamali

Pro naši vládu odborníků je volič a jeho dobro nejvyšší prioritou. Proto se naši ministři rozhodli vyjít vstříc občanům, aby nemuseli do šatlavy, když nechtěně zkejsnou v obchodě až do zavírací hodiny.

20.11.2020 v 8:07 | Karma: 20,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Za příkladný postup v těžké době náleží ministryni financí Řád Bílé lvice

Po měsíci tvrdých bojů proti záškodnickému viru oznámil prezident, že náměstek Prymula obdrží Řád Bílého lva. Nic proti tomu, ale vyznamenání za své kreativní metody boje si nesporně zaslouží i ministryně financí Schillerová.

26.4.2020 v 4:26 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Akce LeTnA 2306 - první koncert pod širým nebem, za který diváci dostanou peníze

Kdo zaplatí účastníky největšího koncertu v dějinách ČR? Odkud na to vezme peníze? Jakou formou je vyplatí? A co na to Finanční správa?

21.6.2019 v 6:21 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Co nám týden číslo 50 nandal a odebral - část první

Odkud berou demonstranti vrhací dlažební kostky? U kterého soudu vyhraje premiér svou StB kauzu? Co dělalo 206 europoslanců, kteří nebyli přítomni u hlasování Babišovi dát nebo nedát? Žlutá vesta ve Sněmovně!

14.12.2018 v 6:06 | Karma: 26,07 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Seznam rubrik