Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč má učitel(ka) po dvouhodinovce výtvarné výchovy právo být totálně grogy

Přišla dcera, budoucí úča, ze školy, kde má praxi, a hned zabrala gauč s tím, že je out. Můj nechápavý výraz ji přiměl k tomu, aby mi popsala, jak to chodí ve výtvarce na druhém stupni základky.

Na druhém stupni základních škol je častým zvykem mít výtvarnou výchovu ve dvouhodinovkách, možná proto, aby žáci stihli pořádně odrelaxovat a dopřipravit se na příští těžší hodiny. Vyučující, který chce odpoledne ze školy odejít s pocitem, že v dospívajících dítkách rozvinul jejich umělecké dovednosti, se musí vypořádat s řadou systémových a logistických rébusů, vládnout povětší psychickou odolností a vydat značné množství fyzikální i duševní energie.

Hodina začíná zadáním práce, laik si řekne "pohoda,"  v reálu se jedná o matematický oříšek, myslet si, že se rozdají nějaké papíry, žáčci vytáhnou pastelky a zahájí realizaci uměleckého díla, je dost daleko od reality. Ve škole, kde má dcera praxi, nechávají žáky, kteří nestihli své umělecké dílo dokončit, dotáhnout jejich výtvor během první hodiny příští dvouhodinovky. Vždy tedy vzniknou 2 skupiny, nazvěme je Stíhači a Dokončovatelé. Pořád to vypadá na pohodu, jenže v reálu se vyskytuje ještě skupinka žáků, kteří minule chyběli, ať už z důvodu nemoci či záškoláctví. Ti se logicky opět dělí na ty, kteří předminule stihli odevzdat dokončené výtvory a rozšíří tedy skupinku Stíhačů, a na nestíhače, které nemůžeme přiřadit do Dokončovatelů, poněvadž dokončují zcela jiné téma, uděláme z nich tedy skupinku Dokončovatelé 2. Má-li výtvarkář štěstí a ve třídě se nevyskytují žáci, kteří si dovolili nedokončit dílko před 3 týdny a pak dvakrát chybět, mentoruje pouhé 3 skupiny, z nichž každá ovšem pracuje na jiném tématu s odlišnými výtvarnými pomůckami.

Stíhači

Vyučující tedy sdělí Stíhačům, co bude náplní jejich nového tématu. Se skutečností, že ho pozorně vnímá jen menší polovina skupiny a větší polovině je nucen v průběhu hodiny pokyny několikrát opakovat, se musí vyrovnat, koneckonců taky byl mladý a pracovat s dětmi je radost.

Hans Hartung

Mezitím se Dokončovatelé i Dokončovatelé 2 s různými stupni úsilí snaží dotáhnout do konce svou tvorbu z minulých hodin. Vyučující chodí po třídě, nakukuje žákům přes rameno, konzultuje, radí, opravuje a napomíná. Jedná se o fyzicky mimořádně náročnou činnost, neboť dle zákona o entropii a Murphyho zákonů schválnosti jsou skupinky navzájem tak dokonale promíchány, že vyučující je nucen dosáhnout frekvence kroků blížící se tréninkovému standardu Anežky Drahotové, evropské medailistky v chůzi na 20 km. Mapa kroků vyučujícího přenesená z mobilové aplikace pak připomíná díla uznávaného modernisty Hanse Hartunga.

Zátiší s ovocem

Jak již bylo zmíněno, školní osnovy pamatují na rozmanitost výuky, každá skupinka tak používá jiné pomůcky. Navíc je snaha, aby se žáci naučili v jednom dílku kombinovat různé techniky. Může tedy nastat, že Stíhači realizují téma "Struktura listu," k čemuž používají vodovky, tuš a redispero, Dokončovatelé kombinací pastelek a fixů dokončují "Studii ovoce" a Dokončovatelé 2 dotahují téma "Babí léto" pastely. Vyučující se musí maximálně soustředit a v hlavě neustále přepínat, poněvadž pokud by některého Stíhače seřval za to, že mu na výkresu chybí pastelkou malované jablko, ztratil by autoritu. Kromě toho se musí vypořádat s bezpečnostními a logistickými problémy. Je-li průměrný počet pastelů či pastelek v balení 25 kusů, tak se při přítomných 20 žácích používajících dvoje různé pomůcky po lavicích povaluje téměř 1000 poměrně nebezpečných předmětů. Těžko říci, zdali skutečnost, že se v bulváru málokdy vidí titulek "Otravujícího spolužáka probodla ostrou pastelkou," je způsobena buď jinou mentalitou naší mládeže nežli té za oceánem nebo přirozenou autoritou českých výtvarkářů. Místo bodných ran se vyučující musí ovšem vypořádat s chlapci, kteří v poklídku utřou tuš nebo vodovku do ručníku, nechápající, že již z významu slova plyne, že je určen pro ruce, a netušící, že na umývadle je položený k tomu určený hadřík.

Puzzle

Logistická zábava přichází na řadu v posledních minutách dvouhodinovky. Po výuce výtvarky zůstává binec srovnatelný se skvělým mejdanem. Valná část mládeže se sice snaží spolupracovat, ale nacpat všechny pomůcky do správných krabiček si vyžaduje jisté umění a trpělivost, což není možno od žáků myslících již na příští hodinu matiky vyžadovat. Díky často opakovanému rychloskládání rozlomených pastelů do původních krabiček je každý správný výtvarkář mistrem ve skládání puzzle.

Sečteno, podtrženo...svůj náhled na učitele výtvarky jsem kapku pozměnil, ač se v mém dětství nejednalo o předmět, ke kterému bych si vybudoval pozitivní vztah.

Autor: Radek Strouhal | neděle 4.11.2018 8:45 | karma článku: 37,36 | přečteno: 1968x
  • Další články autora

Radek Strouhal

Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

3.1.2021 v 9:09 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Vláda shání dodavatele teleportačních zařízení, producenti Star Treku zklamali

Pro naši vládu odborníků je volič a jeho dobro nejvyšší prioritou. Proto se naši ministři rozhodli vyjít vstříc občanům, aby nemuseli do šatlavy, když nechtěně zkejsnou v obchodě až do zavírací hodiny.

20.11.2020 v 8:07 | Karma: 20,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Za příkladný postup v těžké době náleží ministryni financí Řád Bílé lvice

Po měsíci tvrdých bojů proti záškodnickému viru oznámil prezident, že náměstek Prymula obdrží Řád Bílého lva. Nic proti tomu, ale vyznamenání za své kreativní metody boje si nesporně zaslouží i ministryně financí Schillerová.

26.4.2020 v 4:26 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Akce LeTnA 2306 - první koncert pod širým nebem, za který diváci dostanou peníze

Kdo zaplatí účastníky největšího koncertu v dějinách ČR? Odkud na to vezme peníze? Jakou formou je vyplatí? A co na to Finanční správa?

21.6.2019 v 6:21 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Co nám týden číslo 50 nandal a odebral - část první

Odkud berou demonstranti vrhací dlažební kostky? U kterého soudu vyhraje premiér svou StB kauzu? Co dělalo 206 europoslanců, kteří nebyli přítomni u hlasování Babišovi dát nebo nedát? Žlutá vesta ve Sněmovně!

14.12.2018 v 6:06 | Karma: 26,07 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:01

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Seznam rubrik