Radek Strouhal

Rada pro politiky - jak získat pár voličů navíc

2. 07. 2017 14:59:32
Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a naprostá většina obyvatel Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Co s tím?

Jste politik či politička? Soucit nebo spíše soustrast s Vámi. Tuším, že musíte být ze situace v této zemi nešťastní. Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a upřímně a naprostá většina obyvatel, alespoň dle volebních preferencí, Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Dokonce o Vás a Vaší straně dosud neslyšeli nebo, což je ovšem ještě horší, Vás znají, Váš program četli a podle všeho hodí lístek někomu jinému. Nebo ani k volbám nepůjdou. Je to k nevíře, Váš program Vás stál děsnou spoustu úsilí, času a peněz a teď to vypadá, že vše přijde nazmar.

Nezoufejte, nabízím nezištně pár rad, které Vám očistí hlavu a určitě pomohou k nějakému tomu volebnímu procentíku.

Rada č. 1: Volební průzkumy berte s rezervou. Mrkněte na Wikipedii, na tento odkaz nebo třeba z okna na lidi. Proč zrovna z okna na lidi? Zjistíte, že každý z nich sice kráčí za nějakým cílem, ale tu cestičku si volí každý sám. Svobodně. A zítra půjdou možná stejnou cestou za stejným cílem nebo úplně jinam, když se jim zachce. A jejich zítřejší kroky je opravdu těžké odhadnout.

Rada č. 2: Vím, že Vaše myšlenky, názory a záměry jsou ty nejčistší, nejkrásnější, prostě nejnej... A určitě máte pravdu. Jenom si prosím, uvědomte, že pravda není binární číslo. Tedy není možné, abyste Vy měli pravdu a Vaši oponenti nikoliv. Jednička a nula tu prostě nefunguje a pravda bude vždy, opravdu vždy, aspoň trochu na straně Vašich oponentů. Nic s tím nenaděláte a pokud se s tím vyrovnáte, může to Vašim ušlechtilým záměrům jen pomoci.

Rada č. 3: Znáte slib poslance respektive senátora podle článku 23 odst. 3 Ústavy České republiky? Pro jistotu Vám jej zopakuji, jsou to jen 3 věty: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Je to zvláštní, ale řada, docela dlouhá řada voličů má pocit, že ta třetí věta znamená, že ve Sněmovně či Senátu se budete doslova bít nejen za sebe a své voliče, ale za všechny lidi! A prosazovat to, co je nejnejnej podle Vašeho nejlepšího vědomí a svědomí. Tedy obvykle ne to, co je výhodné pro Vás a Vaše spolustraníky. A rovněž ne "Já ti odklepnu tohle, ty mně tohle." Řada voličů to kupodivu bere jako porušení volebního slibu a některé z nich to dokonce odrazuje od účasti na volbách.

Rada č. 4: Docela hodně voličů ještě pořád dá či věří na hodnoty pojmů "čest" a "morálka". Může se zdát, že jich ubývá, ale mohu Vás ujistit, že jen tak nezmizí, leda až se zánikem civilizace. Slovo "čest" se vyskytuje i v poslaneckém slibu a doufejme, že nám ho nějaký autokrat z něj na základě svých snů a populisticko-demagogických slibů nevystrnadí. Pokud jste byli v politice činní v minulosti a pokud přesvědčíte lidi, že jste "slib na svou čest" dosud neporušili, máte velmi vysokou šanci získat spoustu voličů na svou stranu. Nicméně se obávám, že neporušit volební slib v tom významu, v jakém jej chápe těch "docela hodně voličů", se podařilo jen velmi mizivému zlomku zatupitelů.

Milé političky a politici, Vy kteří chcete zastupovat své voliče a rozhodovat za ně o jejich současnosti i budoucnosti, doufám, že Vám mé dobře míněné rady nevadily či Vás neodradily od Vašich ušlechtilých záměrů a že Vám opravdu pomohou přibrat nějaká ta procenta.

Autor: Radek Strouhal | karma: 28.84 | přečteno: 723 ×
Poslední články autora