Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč má prodavačka v německém Kauflandu téměř třikrát větší plat nežli v Česku?

A přitom je cenová hladina v německém Kauflandu téměř o 10 procent nižší nežli v českém. Znamená to, že německá prodavačka je třikrát zdatnější a produktivnější nežli její tuzemská kolegyně?

Kdo nevěří, ať tam běží, opravdu tomu tak je. Nákup v německém Kauflandu opravdu vyjde našince zhruba o 10 % levněji, než kdyby nakupoval v tuzemském. A některé položky jsou dokonce o tolik levnější, že by se pomalu vyplatilo je velkonakupovat v německých pobočkách a velkoprodávat českým. Viz čokoláda Milka, u které mne onehdá v Otrokovicích omráčili akční cenou 33,90 za stogramovku,

Kaufland Otrokovice

zatímco v Německu je výchozí cena necelé 1 euro,

za kteroužto tam Milku ale prakticky nikdo nekupuje, Němci i přistěhovalci společně čekají na akční ceny, které jsou 0,69 nebo dokonce 0,59 eura.

Nuže, flegmatik namítne "Holt mají nižší ceny," ale českému šťourálkovi to prostě nedá. Logické vysvětlení by bylo, kdyby za hranicí měly prodavačky zhruba stejné platy a dodavatelé nižší ceny, ale v tom to není. Dodavatelé v Německu mají ceny spíše vyšší a výši platu tamější prodavačky všichni tušíme.

Selský rozum radí, zeptejme se odborníků. Jedním z nich by snad mohl být exministr financí, toho času náš vládní předseda. Má ekonomické vzdělání, i když o své alma mater poněkud nelichotivě říká, že ji udělá každý, koho neporazí bratislavská šalina, a asi by měl rozumět financím, když byl tím ministrem a patří mu přes 250 docela velkých firem. Na druhé straně, kdyby tu záhadu uměl rozluštit či aspoň vysvětlit, tak bychom se tu už nějakou dobu "ANO, měli líp" a jeho zaměstnanci by neměli výrazně podprůměrné platy. Navíc se naskýtá otázka, jestli na ty finance neshlíží "tak nejako po svojom," poněvadž se mu pravidelně stává, že při práci s čísly míchá hrušky a jablka. Poměrně nedávno v duelu s Ivanem Bartošem divákům vysvětlil, že jeho bývalá firma, rozuměj Agrofert, odvádí do státního rozpočtu třikrát více, než z něj dostává, rozuměj, než holding obdrží na dotacích. Vzhledem k tomu, že tím do rozpočtu odvádí, byly myšleny daň z příjmu plus sociální a zdravotní pojištění, může se ta absolutní většina podnikatelů, která na dotacích dostává čisté nic a díky které tuzemská ekonomika jakž takž funguje, utěšovat alespoň tím, že odvádí státu nekonečně mnohokrát více nežli od něj dostane.

Dalším odborníkem, který se zdánlivě nabízí, je současná ministryně financí. Té ovšem zcela chybí ekonomické vzdělání, práce s čísly jí moc nesedí a navíc se jí dosud nepodařilo přesvědčit pracovníky statistického úřadu o matematické správnosti svého osobitého sdělení národu z prvních lednových dnů loňského roku, kdy se podle ní díky nově zavedené EET tržby zvýšily o 100 %. Tam, kde paní ministryně vidí 100, statistik vidí 16, tudy cesta k vysvětlení našeho problému rovněž nepovede.

Robot na konci tunelu

Podíváme-li se na další vládní odborníky, uznáme, že bude vhodnější se po vysvětlení našeho problému se porozhlédnout jinde. Čtenáře blogu iDNES určitě napadne manželské duo Markéta Šichtařová / Vladimír Pikora, neboť ti jsou nejen populární, ale na rozdíl od výše jmenovaných i opravdu odborně zdatní. Musím ale konstatovat, ač jsem si pořídil, ať už za finance či jinak, všechna jejich dostupná díla a, nekecám, pečlivě je prostudoval, tak jsem si sice dobře početl, slušně se mi rozšířily obzory, ale o prodavačkách v Kauflandu vůbec nic. Ani o Lidlu či jiném vydřidušském potravinovém řetězci...:-) teď vážně, jisté náznaky důvodů rozdílnosti našich a západních platů v jejich čtivých knihách najdeme, ale nějaké to jednoduché vysvětlení bez uhýbání do ekonomické logiky nikoliv.

Další renomovaný ekonom, Lukáš Kovanda, se záludným otázkám nevyhýbá, ovšem jeho zdůvodnění záhady diametrálně rozdílných platů před a za západní hranicí nás asi neuspokojí.

Vyšší platy v Německu dle Lukáše Kovandy

Kdo pobyl více než pár hodin v Německu, tak tuší, že produktivita německých ručiček je zhruba stejná jako českých. A i kdyby ne, tak českým zlatým ručičkám bychom jistě dali punc aspoň 18 karátového zlata, tím pádem by ale Němci museli mít končetiny z 56 karátového zlata, milej pane, tak to teda ne. Ale jedná se o komentář pro čtenáře Blesku, proto nad Lukášem nelámejme hůl.

Nahlédneme-li do učebnic ekonomie od renomovaných zahraničních nebo méně renomovaných tuzemských odborníků, opět budeme zklamáni. Rozdíl v platech na Východě a Západě tam nikdo nijak neobjasňuje, alespoň ne tak, aby to pochopil člověk prostého rozumu.

Učebnice ekonomie

A o Kauflandu tam vůbec nepíšou, divné. Když tedy prosté vysvětlení není možno najít u odborníků ani v knihách, zkusme zajít do společnosti. Poptal jsem se tedy v rodině, oslovil i vzdálené příbuzné, přátele, známé, rozmlouval po pohostinských zařízeních. Musím konstatovat, že naprostá většina oslovených se sice nad záhadou Kaufland hluboce zamyslela, ale nikomu se nepodařilo přijít s jasným a rozumným vysvětlením. Ale jsme Češi, pár zajímavých teorií se samozřejmě našlo.

Takže teorie číslo 1, zvaná Za vším hledej dotace: Kaufland je vydřiduch, ve skutečnosti je na Západě prodělečný a Východ mu slouží k tomu, aby dotoval Západ. U této teorie nesporně obstojí první věta souvětí, ale zbytek je ... nepravda. V Německu existuje řada dalších řetězců a obrovské množství malých obchodů, které neuzurpují na východních trzích, ceny mají podobné Kauflandu a jejich zaměstnanci mají stejné či vyšší platy než kauflanďáci. Úvaha, že by tyto firmy žily z dotací podobně jako impérium našeho vládního předsedy, je poněkud scestná.

Teorie číslo 2, titulek Za vším hledej zlodějskou EU: Kaufland je vydřiduch stejně jako celá Evropská unie. Naše platy se zvednou na jejich úroveň, jakmile celou EU pošleme do háje, budeme sví, budeme vyrábět jen pro sebe a obchodovat jen se sebou, případně se strejdou Putinem a hospodářsky zázračnými Číňany. U této teorie opět obstojí jen první věta prvního souvětí. Nehledě na to, že zastánci myšlenky EU je největší zlo pod sluncem považují za Evropskou unii Německo a Benelux, část Francie a někdy ještě Rakousko, myslet si, že ekonomicky přežijeme bez výměny zboží a služeb s EU je úlet. Strejčkovi Putinů i Číňanům na naší životní úrovni záleží asi jako našemu současnému premiérovi, to jest hodně hodně málo, maturitní matematika má pro to pojmenování "limitně se blížící nule."

Teorie číslo 3 označme Za vším hledej korupci: Kaufland je vydřiduch, má tu obrovské zisky, měli bychom jej donutit zákonným nařízením, aby platy zvedl aspoň na dvojnásobek. Ale politici to nechtějí, protože jsou Kauflandem a všemi těmi nadnárodními spolky korumpováni a tyto peníze pak chybí v systému. Vezmeme-li za fakt, že část politiků určitě zkorumpovaných je, tak je poněkud sporné, zdali nadnárodními řetězci. Zdvojnásobení platů pak má drobný háček. Je zřejmé, že pro Kaufland, Lidl a řadu firem se zahraničním vlastníkem by to nebyl problém. Následně by ovšem paní finanční mocnářka musela příslušně navýšit platy úředníků, protože finanční úředník či kontrolor musí mít více peněz než prodavačka. Pokud by jí to schválil šéf a někdo znalý matematiky čtvrté třídy by jí vysvětlil, že dvojnásobek je vlastně o těch jejích oblíbených 100 procent, s holkami by při obědě udělala analýzu a úředníci by se na druhý den radovali, že mají dvě třetiny německého platu. Důchodcům, lékařům, učitelům, vědcům a policajtům by se dvojnásobek alespoň slíbil. No, budiž, ale co nastane s firmami, které nejsou státní a nemají zahraničního vydřidušského majitele? U té spousty menších firem, které jsou dosud v českých rukou si sice majitel, obvykle zaslouženě, bere více nežli zaměstnanci, ale  těch, kteří si přivlastňují tu druhou půlku zasloužené odměny svých 30 zaměstnanců, mnoho nebude. Tady totiž záhada Kaufland přechází v záhadu jinou, pojďme třeba do hospody. Taková německá Bierstube má plus minus o třetinu dražší pivo než česká,

Pivo v EU

ale tušíme, že německý číšník i servírka mají opět téměř 3 krát vyšší plat nežli české protějšky. Že by u sousedů za hranicí byly zhruba 3 krát vyšší tržby nežli u nás nebo že by německý číšník roznesl za večer 3 krát více půllitrů nežli český? Tomu asi nevěříme, ale že by většina našich hospod a restaurací po zdvojnásobení platů zbankrotovala, tomu už ano. K podobnému jevu dochází i jinde, podívejme se na třeba na benzinky. V Rakousku či Lucembursku jsou ceny pohonných hmot i odvody z nich zhruba stejné jako u nás, rabat a zisk tedy srovnatelný s naším. Ovšem opět na platy zůstává téměř trojnásobná částka a nám zůstává rozum stát. V Česku majitelé či nájemci benzinek shodně tvrdí, že vyjdou tak tak, mnozí fungují jen díky tomu, že jsou rodinná firma. Z celé teorie je tedy nesporně platná opět jen první půlka první věty.

Teorie číslo 4, jednoduše Za vším hledej lidskou hloupost: Kaufland je vydřiduch, ale je to jen pár mikroekomických hektolitrů v makroekonomickém jezeře Česka. Využívá stavu a situace trhu. Za všechno si můžeme sami, jsme prostě takoví důvěřiví a naivní, bohužel až příliš. Každé čtyři roky svěříme moc někomu, kdo nám slibuje modré z nebe. To, že se jedná o sobecké hamižné gangstery, kterým jde jen a jen o sebe, rozpoznáme pozdě, navíc si valná část z nás nikdy nepřizná, že se někdy mýlila. Tato teorie je ovšem zcela zcestná, ovšem tradičně kromě první věty v prvním souvětí. My přece nejsme důvěřiví, naivní či dokonce hloupí, jsme Češi, takřka neomylný národ.

Teorie číslo 5 hlásá Za vším hledej čísla: Kaufland je vydřiduch a německá ekonomika je mnohonásobně výkonější než naše, tudíž Němci vyvezou i dovezou mnohonásobně více zboží a služeb. Z mnohonásobně více utržených peněz si mohou dovolit i mnohonásobně vyšší mzdy a důchody. V teorii opět obstojí jen první věta prvního souvětí. Na konci mnohonásobnosti je třeba vše dělit počtem obyvatel a dostat výkonnost na jednoho obyvatele. Počet obyvatel Německa je 7,8 krát vyšší nežli Česka, obrat zahraničního obchodu je vyšší 8,4 krát. Obrat na hlavu tedy není vyšší několikanásobně nežli náš, ale o pouhých 8 procent. Nutno uznat, že pozitivní bilanci ze zahraničního obchodu mají (rok 2017) Němci 14 krát vyšší, přepočteno na jednoho obyvatele o 80 procent. Z těchto čísel trojnásobné ani dvojnásobné mzdy ale opět nevykouzlíme.

Na závěr ještě teorie číslo 6, s podtextem Za vším hledej čáry a kouzla: Hranice Západ/Východ je ve skutečnosti magická čára. Ani na jedné straně neplatí aritmetická pravidla tak, jak nás učili ve škole. Na západ od ní po odečtení nákladů na pořízení zboží a materiálu a odvodů od výnosů zůstane několikanásobně vyšší částka nežli na východní straně. Tato teorie vysvětluje prakticky vše, mně osobně se velmi líbí, jen nechápu, proč jsme zrovna na té špatné straně magické čáry. Možná je to tím, že naše mágy, kteří slibují z 1 + 1 udělat 3 či víc, opakovaně posíláme kouzlit do parlamentu či zastupitelstev a oni pak nemají čas onu čáru odčarovat.

Magic

Oslovení se tedy shodli v jednom - Kaufland je vydřiduch, ostatní úvahy, vysvětlení a zdůvodnění jsou jistě zajímavé, ale poněkud sporné. Třeba s vyřešením záhady přijde někdo v diskusi. Ještě bych přidal úsměvnou historku z natáčení, jeden z oslovených byl před nějakými 10 lety vysokým manažérem v Kauflandu. Vzpomíná na to období rád, spousta práce, ale velmi slušné finanční ohodnocení. Depka na něj šla jen tehdy, když němečtí manažéři českým vyčítali, že Německo na Česku prodělává, že se musí přidat, aby majitelům šel aspoň nějaký malý zisk.

Autor: Radek Strouhal | pátek 9.11.2018 7:01 | karma článku: 42,17 | přečteno: 5861x
  • Další články autora

Radek Strouhal

Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

3.1.2021 v 9:09 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Vláda shání dodavatele teleportačních zařízení, producenti Star Treku zklamali

Pro naši vládu odborníků je volič a jeho dobro nejvyšší prioritou. Proto se naši ministři rozhodli vyjít vstříc občanům, aby nemuseli do šatlavy, když nechtěně zkejsnou v obchodě až do zavírací hodiny.

20.11.2020 v 8:07 | Karma: 20,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Za příkladný postup v těžké době náleží ministryni financí Řád Bílé lvice

Po měsíci tvrdých bojů proti záškodnickému viru oznámil prezident, že náměstek Prymula obdrží Řád Bílého lva. Nic proti tomu, ale vyznamenání za své kreativní metody boje si nesporně zaslouží i ministryně financí Schillerová.

26.4.2020 v 4:26 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Akce LeTnA 2306 - první koncert pod širým nebem, za který diváci dostanou peníze

Kdo zaplatí účastníky největšího koncertu v dějinách ČR? Odkud na to vezme peníze? Jakou formou je vyplatí? A co na to Finanční správa?

21.6.2019 v 6:21 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Co nám týden číslo 50 nandal a odebral - část první

Odkud berou demonstranti vrhací dlažební kostky? U kterého soudu vyhraje premiér svou StB kauzu? Co dělalo 206 europoslanců, kteří nebyli přítomni u hlasování Babišovi dát nebo nedát? Žlutá vesta ve Sněmovně!

14.12.2018 v 6:06 | Karma: 26,07 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Seznam rubrik