Proč má učitel(ka) po dvouhodinovce výtvarné výchovy právo být totálně grogy

4. 11. 2018 8:45:00
Přišla dcera, budoucí úča, ze školy, kde má praxi, a hned zabrala gauč s tím, že je out. Můj nechápavý výraz ji přiměl k tomu, aby mi popsala, jak to chodí ve výtvarce na druhém stupni základky.

Na druhém stupni základních škol je častým zvykem mít výtvarnou výchovu ve dvouhodinovkách, možná proto, aby žáci stihli pořádně odrelaxovat a dopřipravit se na příští těžší hodiny. Vyučující, který chce odpoledne ze školy odejít s pocitem, že v dospívajících dítkách rozvinul jejich umělecké dovednosti, se musí vypořádat s řadou systémových a logistických rébusů, vládnout povětší psychickou odolností a vydat značné množství fyzikální i duševní energie.

Hodina začíná zadáním práce, laik si řekne "pohoda," v reálu se jedná o matematický oříšek, myslet si, že se rozdají nějaké papíry, žáčci vytáhnou pastelky a zahájí realizaci uměleckého díla, je dost daleko od reality. Ve škole, kde má dcera praxi, nechávají žáky, kteří nestihli své umělecké dílo dokončit, dotáhnout jejich výtvor během první hodiny příští dvouhodinovky. Vždy tedy vzniknou 2 skupiny, nazvěme je Stíhači a Dokončovatelé. Pořád to vypadá na pohodu, jenže v reálu se vyskytuje ještě skupinka žáků, kteří minule chyběli, ať už z důvodu nemoci či záškoláctví. Ti se logicky opět dělí na ty, kteří předminule stihli odevzdat dokončené výtvory a rozšíří tedy skupinku Stíhačů, a na nestíhače, které nemůžeme přiřadit do Dokončovatelů, poněvadž dokončují zcela jiné téma, uděláme z nich tedy skupinku Dokončovatelé 2. Má-li výtvarkář štěstí a ve třídě se nevyskytují žáci, kteří si dovolili nedokončit dílko před 3 týdny a pak dvakrát chybět, mentoruje pouhé 3 skupiny, z nichž každá ovšem pracuje na jiném tématu s odlišnými výtvarnými pomůckami.

Vyučující tedy sdělí Stíhačům, co bude náplní jejich nového tématu. Se skutečností, že ho pozorně vnímá jen menší polovina skupiny a větší polovině je nucen v průběhu hodiny pokyny několikrát opakovat, se musí vyrovnat, koneckonců taky byl mladý a pracovat s dětmi je radost.

Mezitím se Dokončovatelé i Dokončovatelé 2 s různými stupni úsilí snaží dotáhnout do konce svou tvorbu z minulých hodin. Vyučující chodí po třídě, nakukuje žákům přes rameno, konzultuje, radí, opravuje a napomíná. Jedná se o fyzicky mimořádně náročnou činnost, neboť dle zákona o entropii a Murphyho zákonů schválnosti jsou skupinky navzájem tak dokonale promíchány, že vyučující je nucen dosáhnout frekvence kroků blížící se tréninkovému standardu Anežky Drahotové, evropské medailistky v chůzi na 20 km. Mapa kroků vyučujícího přenesená z mobilové aplikace pak připomíná díla uznávaného modernisty Hanse Hartunga.

Jak již bylo zmíněno, školní osnovy pamatují na rozmanitost výuky, každá skupinka tak používá jiné pomůcky. Navíc je snaha, aby se žáci naučili v jednom dílku kombinovat různé techniky. Může tedy nastat, že Stíhači realizují téma "Struktura listu," k čemuž používají vodovky, tuš a redispero, Dokončovatelé kombinací pastelek a fixů dokončují "Studii ovoce" a Dokončovatelé 2 dotahují téma "Babí léto" pastely. Vyučující se musí maximálně soustředit a v hlavě neustále přepínat, poněvadž pokud by některého Stíhače seřval za to, že mu na výkresu chybí pastelkou malované jablko, ztratil by autoritu. Kromě toho se musí vypořádat s bezpečnostními a logistickými problémy. Je-li průměrný počet pastelů či pastelek v balení 25 kusů, tak se při přítomných 20 žácích používajících dvoje různé pomůcky po lavicích povaluje téměř 1000 poměrně nebezpečných předmětů. Těžko říci, zdali skutečnost, že se v bulváru málokdy vidí titulek "Otravujícího spolužáka probodla ostrou pastelkou," je způsobena buď jinou mentalitou naší mládeže nežli té za oceánem nebo přirozenou autoritou českých výtvarkářů. Místo bodných ran se vyučující musí ovšem vypořádat s chlapci, kteří v poklídku utřou tuš nebo vodovku do ručníku, nechápající, že již z významu slova plyne, že je určen pro ruce, a netušící, že na umývadle je položený k tomu určený hadřík.

Logistická zábava přichází na řadu v posledních minutách dvouhodinovky. Po výuce výtvarky zůstává binec srovnatelný se skvělým mejdanem. Valná část mládeže se sice snaží spolupracovat, ale nacpat všechny pomůcky do správných krabiček si vyžaduje jisté umění a trpělivost, což není možno od žáků myslících již na příští hodinu matiky vyžadovat. Díky často opakovanému rychloskládání rozlomených pastelů do původních krabiček je každý správný výtvarkář mistrem ve skládání puzzle.

Sečteno, podtrženo...svůj náhled na učitele výtvarky jsem kapku pozměnil, ač se v mém dětství nejednalo o předmět, ke kterému bych si vybudoval pozitivní vztah.

Autor: Radek Strouhal | neděle 4.11.2018 8:45 | karma článku: 37.36 | přečteno: 1968x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků stejně žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 1 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.97 | Přečteno: 739 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.38 | Přečteno: 2726 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 318 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 222 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1420

Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...