Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobyvatelé zlínské radnice

S kapkou úsměvného nadhledu se podívejme na 12 zlínských uskupení, kterak chtějí zlínské patrioty přesvědčit, že právě ona a nikdo jiný jsou těmi nejlepšími pro zastupitelstvo, které příští 4 roky bude vládnout ve městě obuvi.
Zlín Baťa

Tucet smělých chlapů, kteří se chtějí stát primátory Baťova města, žádný z dvanácti zlínských volebních subjektů nedal letos důvěru na místě lídra slabšímu pohlaví. Navíc naprostá většina volebních subjektů má pouhou jednu ženu mezi prvními pěti kandidáty, což je známka toho, že letos zkrátka ve Zlíně mají chlapci "ostřejší lokte," dvěma ženám se do první pětky podařilo protlačit jen u Zelených a Nového Impulsu pro Zlín. Je to zvláštní, když si uvědomíme, že ženy tvoří minimálně polovinu voličstva a jména na kandidátkách jim říkají vice než mužským protějškům.

Předvolební Zlín vypadá, na rozdíl od Prahy, všedně. Bilboardy rozseté v údolním městě zejména podél hlavní čtyřproudové komunikace spojující Zlín a Otrokovice nezaujmou prakticky ničím. Nápaditou či snad uměleckou grafiku nemá ani jeden, ani se nedá říci, že by některý z nich spadal do kategorie graficky šílených předvolebních bizárů, kterými jsou obšťastňováni voliči v jiných městech. Spíš to ve Zlíně vypadá, že řada subjektů jen zaměnila text na billboardu z letošních jarnich předčasných senátorských voleb za malinko jiný. Stručně shrnuto - zlínské billboardy = nuda.

Některé zlínské trolejbusy jsou vybaveny obrazovkami, jejichž reklamní časoprostor je částečně vyplněn předvolebními spoty. U většiny z nich pobaví, že v okamžíku, kdy kandidát začne vypočítávat, co vše on a jeho spolustranící ve Zlíně vybudují, přebudují nebo zbourají, je přerušen monotónním hlasem oznamujícím název příští zastávky, načež následuje spot jiné strany.

Pokud se zlínský volič chce zorientovat v programech volebních subjetků, má, vlastně měl, v podstatě 2 možnosti. První je trefit čas a místo, kdy a kde se subjekt rozhodne ve Zlíně či blízkém okolí prezentovat. Uskupení Soukromníci Svobodní Nezávislí - ROZHÝBEJME.ZLÍN si přizvalo hvězdnou kapelu Premier, Piráti vsadili na psí dopoledne, kandidáti Nového Impulsu chodí s fešnými děvčaty po Zlíně, ODS se setkává s občany u supermarketů, současný primátor a kandidát STANíků v jedné osobě Vám osobně, když ovšem neprošvihnete termín, změří tlak, lidovci zvou na jedno pivo do Bostonu (zajímavá volba podniku, docela daleko od centra, nicméně zpátky je to z kopce), ANO sází krátce před volbami na cimbálovku Kaňour a kapelu Kosovci, SPD vyrukovalo s Železným Zekonem a neznámými, ale dost dobrými Rockovými Lišáky, Zlín 21 uspořádalo na téměř nejvyšším bodě města Azurový den pro všechny generace. Za sebe konstatuji, že rozhodovat se voličsky dle akcí, házím to Rozhýbejme ... Premiéři hráli naplno a s chutí.

Druhou možností je najít si subjekt na netu, skoro všechny mají stránku na Facebooku a něco jako web. Zkusme si je stručně projít.

Zlínský "vládní" subjekt STAN, který v Radě města Zlína disponuje 7 z 11 křesel, na své facebookové stránce zaujal 993 lidí. Od počátku září publikuje denně 1 až 2 příspěvky dle monotónní logiky. Příspěvek s fotkou a vizitkou kandidáta z vyšších pater kandidátky střídá sebepochvalný příspěvek o úspěších dosažených v minulých letech. Minimální počet komentářů pod příspěvky, ať už trollujících či pochvalných, vzbuzuje zdání, že stránka je přes jistou snahu správce facebookovými uživateli víceméně ignorována.

ANO Chci

Zlínský koala partner ANO, který v Radě bude ještě pár dní disponovat zbylými 4 křesly, má na Facebooku přes 1850 fanoušků, což je hodně na to, že návštěvníci stránky musí takřka v každém příspěvku čučet na obličej Romana Kaňovského a jeho osobní přání, takřka pokaždé začínající slovesem Chci. To, že pod většinou příspěvků se podobně jako u STANu neodehrává téměř žádná diskuse, je pravděpodobně způsobeno tím, že prázdná hesla ke komentářům prostě neinspirují.

Řešení dopravy od ČSSD

 

Zlínská ČSSD získala na Facebooku něco přes 380 zlínských fanoušků. Příspěvků, pravda, není mnoho, vypadá to, že na Facebook si socdemáci vzpomněli až v polovině září, zato se pod nimi diskutuje o něco více než u radních koalů. Nutno konstatovat, že na oprávněné výtky ohledně průserů a korupčních skandálů z doby před 15 lety neexistuje dobrá odpověď. Nicméně do jiných odpovědí dokážou zlínští sociální demokraté vložit nejen svůj dopravní program, ale i fantastické vize. Podle nich by během příštích 4 let nad stávajícím Zlínem vyrostl ještě jeden nadúrovňový Zlín.

Facebooková stránka ODS pro Zlín se líbí 303 lidem, což je opravdu hodně málo. Příspěvků je sice několikrát více nežli u ČSSD, ale komentářů u nich mnoho není. Těžko říci, zdali je to tím, že se odpůrcům, trollům či příznivcům do diskuse nechce nebo na stránku ještě nenarazili.

Facebooková prezentace zlínských SPD získala 636 fanoušků. Facebooku však zlínští členové SPD pravděpodobně moc nevěří nebo se vyčerpali tréninkem se Železným Zekonem, neboť poslední příspěvek je 10 dní starý a celkem 4 příspěvky za celé září není mnoho. Komentáře žádné, divné.

Zlín 21

Hnutí Zlín 21 má přes 1220 facebookových fandů i přesto, že se jedná o zcela nový volební subjekt. Ač příspěvky přibývají rychlostí až 2 za den, rozvíjí se pod nimi poměrně obsáhlá diskuse. Evidentně témata aquapark či modernizace městských lázní (pro mimozlínské - jedná se areál se 2 bazény s vodou chlorovanou, ne minerální) zaujaly řádově více facebookových návštěvníků než mimoúrovňové křižovatky. Na hejtry používá hnutí poměrně originální metodu, neposílá je do zadních částí těla, ale odkazuje na speciální video.

Uskupení Nový Impuls Zlín má sice o 10 facebookových fandů více než Zlín 21, ale tak obsáhlé diskuse jim vyvolat nepodařilo. Je to zvláštní, poněvadž Nový Impuls v případě svého volebního úspěchu garantuje např. zachování krajské nemocnice v katastru města Zlína či úsporu 60 miliónů a diskuse s adepty do zastupitelstva o formě garance by byla jistě zajímavá.

Nový Impuls garantuje
Rozhýbjeme do kina

Stránka uskupení Soukromníci Svobodní Nezávislí - ROZHÝBEJME.ZLÍN se líbí téměř 450 lidem. Příspěvky přibývají od počátku září minimálně po jednom denně, ale zatím se pod nimi nějaké větší vášně či obsáhlé diskuse nerozhýbaly. Uskupení nelze upřít jistý smysl pro originalitu - zdarma na film s červeným ČSFD hodnocením vás nezvou každý den, po poněkud ulítlé soutěži o 2 lístky do "SKY BOXU" na Zimní stadion se jedná o rozumný počin.

Zlínští lidovci (359 fandů) se logikou svých příspěvků značně blíží už zmiňovaným ANO, na 3 příspěvcích ze 4 na facebookové usery kouká jejich kandidát na primátora. Bezkonkurenčně překonali délku videopříspěvků svých konkurentů publikováním více než třičtvrtěhodinového video záznamu živého vysílání s lídrem. K tomu snad ještě dodat, že za dobu, než Aleš Dufek na počátku záznamu odpoví na dotaz ohledně vlakového nádraží, by Lucie Bílá svým kulometem stihla podrobně popsat své začátky s Neposlušnými teniskami i výchovu Filípka.

Piráti digi

Zlínští Piráti dosáhli téměř 500 fanoušků, což vzhledem k tomu, že řada z nich se pokládá za facebookové či dokonce internetové odborníky, není mnoho. Komentátoři jejich příspěvků, kteréžto se týkají většinou transparentního Zlína a digitalizace, se vyčerpali někdy v prvním záříjovém týdnu po průšvihu s jejich dvojkou a novější příspěvky se v posledních dnech nesnaží nikdo ani hejtovat.

Zlínským Zeleným se podařilo posbírat 225 fanoušků. Komentáře pod příspěvky byste hledali marně, příspěvky s obrovskými fotkami kandidátů z vyšších pater k diskusi asi moc nelákají a jiných příspěvků je na stránce jako šafránu.

Pokud by se někdo snažil najít na Facebooku stránku zlínských komunistů, nechť si ušetří námahu. Stránka sice existuje, ale zve ke krajským volbám 2016.

Shrnuto, zlínské předvolební Facebooky žádná sláva, ale ani zmar. Za předpokladu, že voličů k volbám přijde pravděpodobně něco přes 20 tisíc, tak nelze Facebooku asi přikládat nějakou větší váhu. Vzhledem k tomu, že všechny zlínské předvolební subjekty nabízí ve svých programech prakticky totéž, se většina voličů nakonec rozhodne podle billboardu, který viděli nejčastěji cestou do práce nebo domů či předvolebních novin s nejpěknější křížovkou.

Autor: Radek Strouhal | úterý 2.10.2018 21:50 | karma článku: 29,63 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Radek Strouhal

Nobelova cena po dlouhých 37 letech opět pro Česko?!

Přes všechny peripetie by právě skončený rok mohl Česku přinést něco příjemněji pozitivního nežli Covid-19. Na Nobelovu cenu bude navržena vláda Andreje Babiše za mimořádný přínos k rozvoji teorie chaosu.

3.1.2021 v 9:09 | Karma: 27,49 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Vláda shání dodavatele teleportačních zařízení, producenti Star Treku zklamali

Pro naši vládu odborníků je volič a jeho dobro nejvyšší prioritou. Proto se naši ministři rozhodli vyjít vstříc občanům, aby nemuseli do šatlavy, když nechtěně zkejsnou v obchodě až do zavírací hodiny.

20.11.2020 v 8:07 | Karma: 20,42 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Za příkladný postup v těžké době náleží ministryni financí Řád Bílé lvice

Po měsíci tvrdých bojů proti záškodnickému viru oznámil prezident, že náměstek Prymula obdrží Řád Bílého lva. Nic proti tomu, ale vyznamenání za své kreativní metody boje si nesporně zaslouží i ministryně financí Schillerová.

26.4.2020 v 4:26 | Karma: 33,39 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Akce LeTnA 2306 - první koncert pod širým nebem, za který diváci dostanou peníze

Kdo zaplatí účastníky největšího koncertu v dějinách ČR? Odkud na to vezme peníze? Jakou formou je vyplatí? A co na to Finanční správa?

21.6.2019 v 6:21 | Karma: 31,36 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Co nám týden číslo 50 nandal a odebral - část první

Odkud berou demonstranti vrhací dlažební kostky? U kterého soudu vyhraje premiér svou StB kauzu? Co dělalo 206 europoslanců, kteří nebyli přítomni u hlasování Babišovi dát nebo nedát? Žlutá vesta ve Sněmovně!

14.12.2018 v 6:06 | Karma: 26,07 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Kdo, co, komu a jak to nandal v týdnu číslo 49 - část druhá

Předvánoční úklid dozorců v DPP. V Kalifornii honili spícího ožralu za volantem. Kde potkáme v Praze králíky z klobouku? Kdy u nás bude jezdit TGV, které testoval Andrej Babiš v Maroku? Odkup přišli do Prahy čučkaři?

9.12.2018 v 6:06 | Karma: 28,40 | Přečteno: 421x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Kdo, co, komu a jak to nandal v týdnu číslo 49 - část první

Neboli shrnutí prvních dnů týdne s trochou sarkasmu a humoru. Pokud autor urazil něčí cítění či víru, omlouvá se, neměl to v úmyslu, a prosí uraženého, aby to bral s nadhledem a úsměvem, pak bude líp.

6.12.2018 v 6:06 | Karma: 32,30 | Přečteno: 610x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Proč má prodavačka v německém Kauflandu téměř třikrát větší plat nežli v Česku?

A přitom je cenová hladina v německém Kauflandu téměř o 10 procent nižší nežli v českém. Znamená to, že německá prodavačka je třikrát zdatnější a produktivnější nežli její tuzemská kolegyně?

9.11.2018 v 7:01 | Karma: 42,17 | Přečteno: 5860x | Diskuse| Ekonomika

Radek Strouhal

Proč má učitel(ka) po dvouhodinovce výtvarné výchovy právo být totálně grogy

Přišla dcera, budoucí úča, ze školy, kde má praxi, a hned zabrala gauč s tím, že je out. Můj nechápavý výraz ji přiměl k tomu, aby mi popsala, jak to chodí ve výtvarce na druhém stupni základky.

4.11.2018 v 8:45 | Karma: 37,36 | Přečteno: 1968x | Diskuse| Společnost

Radek Strouhal

Předvolební zamyšlení - pár čísel a co nám komunální politici zapomněli slíbit

Vybudujeme, přebudujeme, obnovíme, zbouráme, zrušíme, zavedeme ... komunální kandidáti nám, obyčvoličům, slibují modré z nebe. Jenže je tu pár věcí, které jsem mezi předvolebními sliby nenašel.

5.10.2018 v 1:41 | Karma: 33,78 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Příběhy z volební komise 1: Porušení zákona pravděpodobnosti

To takhle jednou kývnete na nabídku posezení ve volební komisi a nabudete zážitků a zkušeností k nezaplacení.

31.1.2018 v 1:43 | Karma: 33,60 | Přečteno: 1186x | Diskuse| Občanské aktivity

Radek Strouhal

Ministerstvo financí - přebujelost a nekompetence překročily hranice snesitelnosti

Vzhledem k tomu, že (nejen) v naší společnosti platí "Bez peněz nejsou koláče", jsou ministr financí a jeho ministerstvo ve vládě na druhém místě významnosti, hned za premiérem. Nejen v poslední době však neplní svá poslání.

23.7.2017 v 15:01 | Karma: 41,23 | Přečteno: 2229x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Příběhy z dávných let 1: Jak jsme jeli s Courem do Mnichova

Dnes by už asi málokoho napadlo vyrazit do Mnichova za účelem nákupu disket a videokazet. Ale před nějakými 25 lety to pro IT nadšence byla nutnost, poněvadž doma by za ně dali majlant.

4.7.2017 v 15:55 | Karma: 29,73 | Přečteno: 619x | Diskuse| Letní povídka

Radek Strouhal

Rada pro politiky - jak získat pár voličů navíc

Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a naprostá většina obyvatel Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Co s tím?

2.7.2017 v 14:59 | Karma: 28,84 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Radek Strouhal

Předvolební průzkumy - chce to klid a nohy v teple

Parlamentní volby se blíží. Každý den na nás z médií vybafne graf s procenty nějakého předvolebního průzkumu. Ač to většinu z nás nechává chladnými, řada voličů, zejména skalních příznivců té či oné strany, propadá panice.

1.7.2017 v 20:32 | Karma: 37,73 | Přečteno: 3569x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1420x
Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Seznam rubrik