Rada pro politiky - jak získat pár voličů navíc

2. 07. 2017 14:59:32
Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a naprostá většina obyvatel Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Co s tím?

Jste politik či politička? Soucit nebo spíše soustrast s Vámi. Tuším, že musíte být ze situace v této zemi nešťastní. Vy, Vaše strana, Vaše kolegyně a kolegové to myslíte s Vašimi voliči a naší zemí tak dobře a upřímně a naprostá většina obyvatel, alespoň dle volebních preferencí, Vaše nejčistší a nejkrásnější myšlenky a úmysly neakceptuje. Dokonce o Vás a Vaší straně dosud neslyšeli nebo, což je ovšem ještě horší, Vás znají, Váš program četli a podle všeho hodí lístek někomu jinému. Nebo ani k volbám nepůjdou. Je to k nevíře, Váš program Vás stál děsnou spoustu úsilí, času a peněz a teď to vypadá, že vše přijde nazmar.

Nezoufejte, nabízím nezištně pár rad, které Vám očistí hlavu a určitě pomohou k nějakému tomu volebnímu procentíku.

Rada č. 1: Volební průzkumy berte s rezervou. Mrkněte na Wikipedii, na tento odkaz nebo třeba z okna na lidi. Proč zrovna z okna na lidi? Zjistíte, že každý z nich sice kráčí za nějakým cílem, ale tu cestičku si volí každý sám. Svobodně. A zítra půjdou možná stejnou cestou za stejným cílem nebo úplně jinam, když se jim zachce. A jejich zítřejší kroky je opravdu těžké odhadnout.

Rada č. 2: Vím, že Vaše myšlenky, názory a záměry jsou ty nejčistší, nejkrásnější, prostě nejnej... A určitě máte pravdu. Jenom si prosím, uvědomte, že pravda není binární číslo. Tedy není možné, abyste Vy měli pravdu a Vaši oponenti nikoliv. Jednička a nula tu prostě nefunguje a pravda bude vždy, opravdu vždy, aspoň trochu na straně Vašich oponentů. Nic s tím nenaděláte a pokud se s tím vyrovnáte, může to Vašim ušlechtilým záměrům jen pomoci.

Rada č. 3: Znáte slib poslance respektive senátora podle článku 23 odst. 3 Ústavy České republiky? Pro jistotu Vám jej zopakuji, jsou to jen 3 věty: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." Je to zvláštní, ale řada, docela dlouhá řada voličů má pocit, že ta třetí věta znamená, že ve Sněmovně či Senátu se budete doslova bít nejen za sebe a své voliče, ale za všechny lidi! A prosazovat to, co je nejnejnej podle Vašeho nejlepšího vědomí a svědomí. Tedy obvykle ne to, co je výhodné pro Vás a Vaše spolustraníky. A rovněž ne "Já ti odklepnu tohle, ty mně tohle." Řada voličů to kupodivu bere jako porušení volebního slibu a některé z nich to dokonce odrazuje od účasti na volbách.

Rada č. 4: Docela hodně voličů ještě pořád dá či věří na hodnoty pojmů "čest" a "morálka". Může se zdát, že jich ubývá, ale mohu Vás ujistit, že jen tak nezmizí, leda až se zánikem civilizace. Slovo "čest" se vyskytuje i v poslaneckém slibu a doufejme, že nám ho nějaký autokrat z něj na základě svých snů a populisticko-demagogických slibů nevystrnadí. Pokud jste byli v politice činní v minulosti a pokud přesvědčíte lidi, že jste "slib na svou čest" dosud neporušili, máte velmi vysokou šanci získat spoustu voličů na svou stranu. Nicméně se obávám, že neporušit volební slib v tom významu, v jakém jej chápe těch "docela hodně voličů", se podařilo jen velmi mizivému zlomku zatupitelů.

Milé političky a politici, Vy kteří chcete zastupovat své voliče a rozhodovat za ně o jejich současnosti i budoucnosti, doufám, že Vám mé dobře míněné rady nevadily či Vás neodradily od Vašich ušlechtilých záměrů a že Vám opravdu pomohou přibrat nějaká ta procenta.

Autor: Radek Strouhal | neděle 2.7.2017 14:59 | karma článku: 28.84 | přečteno: 723x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 20.07 | Přečteno: 245 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 18.66 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 14.64 | Přečteno: 394 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 252 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 671 | Diskuse
Počet článků 16 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1420

Nenapravitelný optimista, který věří, že nakonec pravda a rozum zvítězí nad lží a demagogií. Databázový programátor, který by se nicméně daleko raději živil jako spisovatel. Táta dvou dětí, jež by nejraději pořád viděl ve věku, kdy začínaly chodit a mluvit, což je již neskutečně dávno. Hloubálek, kterému nedá spát, proč Kaufland v Německu má ceny o 10 % nižší než v Česku, ale německá prodavačka má plat 3 krát vyšší. A proč na tuto otázku nedokázal zatím odpovědět žádný ekonom, finanční mocnář, politik či jiný vševěd.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...